Rijbewijs E achter B

Aanhanger rijbewijs

Om te mogen rijden met een aanhanger heeft u in ieder geval uw standaard rijbewijs B nodig. Afhankelijk van het voertuig dat u rijdt en van de aanhanger die u wilt trekken, kan ook een rijbewijs BE of B+ (aanhanger rijbewijs) gevraagd worden.

Rijbewijs B
Met een rijbewijs B mag u altijd rijden met een aanhanger tot een gewicht van maximaal 750 kg. De 750 kg is in dit geval de optelsom van de lege aanhanger + belading. Als u dus een aanhanger heeft die van zichzelf 200 kg weegt en u wilt daar 500 kg aan puin mee vervoeren, dan heeft u genoeg aan uw rijbewijs B.

Restricties
Een rijbewijs B kan ook genoeg zijn als u een aanhanger van meer dan 750 kg wilt vervoeren. In dat geval moet u kijken naar het totaalgewicht van uw auto (inclusief personen) en dat van uw beladen aanhanger. Dat totaalgewicht mag voor een geldig gebruik van uw rijbewijs B niet boven de 3500 kg uitkomen. Daarnaast is er nog een restrictie. Uw beladen aanhanger mag niet zwaarder zijn dan het totaalgewicht van uw auto (inclusief personen). Heeft u bijvoorbeeld een aanhanger die inclusief lading 1450 kg weegt en een auto die inclusief lading en inzittenden 1380 kg weegt, dan mag u niet met een B rijbewijs rijden. U zult in dit geval de aanhanger lichter moeten maken of gewicht van de aanhanger verplaatsen naar de auto. Nog een punt om altijd rekening mee te houden als u een beladen aanhanger van meer dan 750 kg wilt trekken, is in de handleiding van uw trekhaak, op uw kentekenbewijs of in het instructieboekje van uw auto te checken welk gewicht uw auto volgens de autofabrikant maximaal trekken mag.

Rijbewijs B+
Een B+ rijbewijs is een aanhanger rijbewijs waarmee u meer dan 750 kg mag trekken en de maximale 3500 kg van een rijbewijs B mag overschrijden. Uw auto en beladen aanhanger mogen dan gezamenlijk tot 4250 kg wegen. Verder zijn dezelfde regels van het rijbewijs B toepasbaar. Informeer bij een rijschool over de mogelijkheden tot het halen van uw rijbewijs B.

Aanhanger Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE (aanhanger rijbewijs) mag u het maximale trekgewicht dat uw autofabrikant heeft opgegeven trekken, mits dit niet meer dan 3500 kg is. Deze regel is op 19 januari 2013 ingesteld. Als u uw rijbewijs BE voor de datum gehaald heeft, mag u net zo veel gewicht trekken als u wilt, mits deze de trekkracht van de auto niet overschrijdt.

Autoweegschaal
Met een autoweegschaal beschikt u over het ideale instrument om het gewicht van zowel uw auto als aanhanger te meten. U plaatst de weegschaal een voor een onder alle vier wielen van uw auto. De totaalsom van de vier gewichten die u meet, vormt het totaalgewicht van uw auto. Om het gewicht van uw aanhanger te meten, plaatst u de weegschaal ook onder alle wielen van de aanhanger. Ook hier vormt de optelsom van de gemeten gewichten per wiel het totaalgewicht. Een autoweegschaal is bij de garage in uw buurt te verkrijgen.

Meer informatie
Wilt u nog meer informatie? Ga dan naar RDW. Hieronder vindt u alvast een handig overzicht van welk rijbewijs u nodig heeft voor uw combinatie van auto en aanhanger.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
2.900 650 Rijbewijs B
De combinatie van de auto en gewicht aanhanger is samen meer dan 3500 kg, maar de aanhanger is lichter dan 750 kg. U mag dan met een B rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
2.400 850 Rijbewijs B
De aanhanger is zwaarder 750 kg maar in combinatie met de aanhanger niet zwaarder 3500 kg. U mag dan met een B rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
2.400 1.400 Rijbewijs B+
De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto meer dan 3500 kg maar minder dan 4250 kg. U mag dan alleen met een B+ en BE rijbewijs rijden.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
2.400 2.400 Rijbewijs BE
De aanhanger is zwaarder dan 750 kg en in combinatie met de auto weegt het totaal meer dan 4250 kg. U hebt dan een BE rijbewijs nodig.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
3.000 4.400 Rijbewijs BE

Verschillende opleidingen.

Al jaren wordt door ons de opleiding aanhangwagen achter de personenauto gegeven, zowel aan bedrijven als aan particulieren. De opleiding kan op verschillende manieren worden gevolgd. Hierdoor kan er voor iedereen een opleiding worden verzorgd.

Mogelijkheden.

  1. de reguliere opleiding; (twee dagdelen: een van vier uur, een van drie uur inclusief examen)
  2. de spoedopleiding (één dag, bestaande uit zeven lesuren inclusief examen).

Voor welke vorm u ook kiest, onze verkeersschool staat garant voor een kwalitatief zeer goede en gedegen rijopleiding. Velen zijn u reeds voorgegaan, dus twijfel niet om dit belangrijke rijbewijs te behalen.

De opleiding wordt gegeven in onze BE combinatie die bestaat uit een Citroën C5 Aircross en een Hapert aanhangwagen.

Aanhangwagen - Verkeersschool van Nimwegen

Verkeersborden oefenen.

Wil je online kijken of je kennis van verkeersborden nog goed is? Op Verkeersborden-oefenen.nl kan je makkelijk en snel aan de hand van duidelijke oefeningen je verkeersborden kennis leren en oefenen. Ga dus snel naar de oefeningen en kijk of je kennis nog goed is, of oefen dit voor je theorie-examen.

www.verkeersborden-oefenen.nl

Verkeersborden - Verkeersschool van Nimwegen