Veelgestelde vragen

 1. Theorie-examen afleggen voor motorrijbewijs (A) als ik al een autorijbewijs heb?

Ja, je moet bij het praktijkexamen verkeersdeelneming een geldig theoriecertificaat A aan de examinator tonen. Wel geldt sinds 1 juni 2000 de regel, dat je met een geldig rijbewijs B alvast met de praktijklessen mag starten. Dit geldt ook als je al een militair theoriecertificaat hebt.

 1. Mag ik praktijklessen volgen zonder dat ik over een geldig theoriecertificaat A beschik?

Ja, indien je in het bezit bent van een geldig rijbewijs B zijn, dat afgegeven is in een van de lidstaten van de Europese Gemeenschap of in een van de andere staten die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte. Dit worden de EG/EER-rijbewijzen genoemd.

 1. Verschilt theorie-examen voor de motor veel van het theorie-examen voor de auto?

Hoewel veel verkeersregels voor auto en motor hetzelfde zijn, zijn er bij het theorie-examen voor de categorie A diverse vragen die specifiek gericht zijn op het rijden met een motorfiets, zoals de plaats op de weg, het gebruik van de remmen e.d.

 1. Hoeveel vragen moet ik juist beantwoorden om te slagen voor mijn theorie-examen?

Je dient minimaal 44 van de 50 gestelde vragen juist te beantwoorden om te slagen voor dit examen.

 1. Krijg ik alleen JA/NEE vragen op mijn theorie-examen?

Nee, je krijgt ca. 35 JA/NEE vragen. De andere 15 vragen zijn A,B,C- en invulvragen. Bij het laatste soort vragen dien je een bepaalde snelheid, afstand, promillage enz. in te vullen. Ook kan er naar voertuigafmetingen worden gevraagd.

 1. Op welke manier kan ik me voorbereiden op het theorie-examen?

Bij verkeerschool van Nimwegen kun je trainingsavonden volgen. Ook kan je via internet kun je op de site van het CBR (www.cbr.nl) ieder moment 10 echte examenvragen oefenen.

 1. Waar kan ik theorie-examen afleggen?

Op diverse locaties, o.a. in Amsterdam, Leusden, Utrecht, Apeldoorn en Zwolle.

 1. Als je met 18 jaar slaagt voor je motorrijbewijs, moet je dan wachten tot je 21e om op een zware motor te mogen rijden?

Nee, zodra je twee jaar in het bezit bent van het beperkte rijbewijs (< 25 kW) mag je automatisch op een zware motor rijden. Het is dus mogelijk om met je 20e reeds ‘zwaar’ te rijden.

 1. Gaat de minimumleeftijd voor een zware motor naar 24 jaar?

De minimumleeftijd om op een zware motor te rijden zonder voorafgaande examens voor lichte motoren gaat definitief omhoog van 21 naar 24 jaar. De nieuwe richtlijn zal naar verwachting in 2012 in Nederland van kracht worden.

 1. Ben ik altijd geslaagd als ik vijf bijzondere verrichtingen ‘goed’ heb uitgevoerd?

Nee, als je nl. uit cluster 2, 3 of 4 beide oefeningen onvoldoende beheerst, is dit examenonderdeel onvoldoende en dien je herexamen te doen! Als cluster 1 onvoldoende is (dit bestaat uit slechts één onderdeel) en verder nog maximaal één andere verrichting onvoldoende is, ben je wel geslaagd!

 1. Hoeveel praktijklessen heb ik nodig?

Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Hier is pas een wijs antwoord op te geven zodra de instructeur met jou heeft gereden. Hiervoor adviseren wij, ongeacht of je eerder op een motor hebt gereden, een intest te doen. Je krijgt dan een privé les waarbij de instructeur op een van de openbare weg afgesloten terrein de les met jou begint. Indien nodig spreek je daarna nog een individuele les af, of – als het verantwoord is om op de openbare weg te gaan rijden – krijg je de keuze: Losse praktijklessen, of één van onze pakketten.

 1. Welke documenten heb ik nodig om de examens aan te vragen?

Het liefst ontvangen wij een kopie van het identiteitsbewijs. Je kunt jouw persoonsgegevens ook telefonisch doorgeven. Wij hebben nodig: Jouw BSN (Burger Service Nummer), geboortedatum, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer.

 1. Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van je vorderingen. Ben je handig met koppeling en andere vaardigheden dan scheelt dit aanzienlijk in je lessen, heb je dit niet doe je er vaak iets langer over. De gemiddelde leerling heeft ongeveer 35 uur nodig. Het is zeer afhankelijk van je eigen motivatie en kunde. Het aantal lessen dat je nodig hebt is ook afhankelijk van:

 • Hoe snel je leert
 • Hoe vaak je oefent
 • De duur van je rijlessen
 • De aanleg die je ervoor hebt
 1. Krijg ik een vaste instructeur?

In overleg met jou kijken we of je bij één of meer instructeur(s) kunt lessen. Het voordeel wanneer je bij meerdere instructeurs rijdt is dat je bij het examen niet meer zenuwachtig wordt van een examinator die naast je komt zitten. Veelal zal je bij dezelfde instructeur lessen.

 1. Met welke auto doe ik examen?

Je doet examen met de auto waar je de hele opleiding in hebt gereden. De examinator stapt dus bij jou in de auto.

 1. Mag ik voor mijn 18e al gaan beginnen met lessen?

Ja, dat mag tegenwoordig. Er is een nieuwe wet van kracht waarbij je al vanaf je 16,5 jarige leeftijd mag gaan lessen. Rijden na het behalen van je examen moet dan wel onder begeleiding gebeuren. Deze begeleiders komen op een begeleiderspas te staan. Rijden zonder begeleider is strafbaar totdat je de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt.

 1. Moet ik eerst theorie gaan halen?

Nee, dat is niet nodig. Wel adviseren we je zo snel mogelijk hiermee te beginnen, hoe eerder je de theorie onder de knie hebt, hoe eerder je praktijkexamen kan worden vastgelegd. Ook je theorie-examen mag je vanaf heden al vanaf je 16e verjaardag doen.

 1. Kan ik vaker per week gaan lessen?

Ja, bij ons kun je lessen wanneer en hoe vaak je wilt. Meerdere malen per week lessen of langere tijd achter elkaar behoort tot de opties. Uiteraard doen we dit in overleg met jou. Ook hiervoor geldt: hoe vaker je lest (en dus meer ervaring opdoet) hoe sneller je in het bezit bent van je rijbewijs.

 1. Hoe lang duurt het aanvragen van het praktijkexamen?

Wij verzorgen de aanvraag van het praktijkexamen. Onze rijschool is aangesloten op het Examen Reservering Systeem (ERS) en daarom kunnen wij zelf een examendatum reserveren. Hierdoor kunnen we zeer flexibel examens reserveren, geheel naar uw agenda. Het reserveren en aanvragen van een examen duurt circa 3 weken.

 1. Waarom hebben sommige mensen een BE rijbewijs zonder ooit met een aanhangwagen te hebben gereden?

Sinds 1984 is het rijbewijs gesplitst in aparte categorieën voor B en BE. Wie tot 1984 het rijbewijs B haalde, kreeg ‘E slechts geldig bij B’ er gratis bij. Daarna zijn de eisen als gevolg van Europese regelgeving verscherpt. Daarom moet nu het E-rijbewijs apart worden behaald. Als de volgende Europese richtlijn van kracht wordt is het mogelijk dat iedere bestuurder een BE rijbewijs nodig heeft indien de totale maximummassa van de aanhangwagen meer bedraagt dan 750 kg. Wijzigingen worden echter niet voor 2012 verwacht.

 1. Welke documenten heb ik nodig om het examen aan te vragen?

Om het examen aan te vragen ontvangen wij het liefst een kopie van uw identiteitsbewijs. U kunt uw persoonsgegevens ook telefonisch doorgeven. Wij hebben nodig: Uw BSN (Burger Service Nummer), uw geboortedatum, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer(s) of uw geslachtsnaam (M: achternaam en V: meisjesnaam), eerste voornaam voluit, voorletters, geboortedatum, adres, postcode, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer(s).

 1. Welke documenten heb ik nodig om het examen af te leggen?

Op de praktijkexamen dient u de volgende documenten aan de examinator te overleggen: een geldig Nederlands rijbewijs B (dit is tevens het identificatiebewijs) en de examenoproep inclusief tien medische vragen die u aan tafel bij de examinator dient te voorzien van uw handtekening. Deze oproep ontvangt u per post, ca. één week voor het examen. Voor alle zekerheid neemt uw instructeur nog een exemplaar mee op de examendag. U krijgt na het examen geen uitslagformulier mee van het CBR. Indien gewenst wordt een uitslagformulier rechtstreeks per e-mail naar u toegestuurd. U moet dan wel uw e-mailadres aan onze verkeersschool hebben doorgegeven!

Rekenvoorbeelden.

Voorbeeld 1

Ledige massa motorvoertuig: 1600 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 2000 kg Vereist: rijbewijs BE Reden: toegestane maximum massa aanhangwagen is meer dan dan de ledige massa van het motorvoertuig en de totale combinatie is zwaarder dan 3500 kg

Voorbeeld 2

Ledige massa motorvoertuig: 1450 kg, laadvermogen motorvoertuig 600 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1430 kg Vereist: rijbewijs B Reden: toegestane maximum massa aanhangwagen is minder dan de ledige massa van het motorvoertuig en de totale maximum massa van de combinatie is minder dan 3500 kg.

Voorbeeld 3

Ledige massa motorvoertuig: 1650 kg, laadvermogen motorvoertuig 750 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 1425 kg Vereist: rijbewijs BE Reden: Hoewel de toegestane maximum massa van de aanhangwagen minder bedraagt dan de ledige massa van het motorvoertuig, bedraagt de toegestane maximum massa van de totale combinatie meer dan 3500 kg.

Voorbeeld 4

Ledige massa motorvoertuig: 2800 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 850 kg Vereist: rijbewijs BE Reden: toegestane maximum massa aanhangwagen is meer dan 750 kg en de totale combinatie is zwaarder dan 3500 kg

Voorbeeld 5

Ledige massa motorvoertuig: 2800 kg Toegestane maximum massa aanhangwagen: 740 kg Vereist: rijbewijs B Reden: toegestane maximum massa aanhangwagen is minder dan 750 kg